MCS Grupa na događanjima patronažne zaštite i palijativne skrbi u rujnu i listopadu

23.10.2018

Novosti

Rujan i listopad obilježili su simpoziji i konferencije na temu patronažne zdravstvene zaštite i palijativne skrbi na kojima smo predstavljali Medicus.Net svim sudionicima.

Posjetili smo 14. Simpozij Društva patronažnih sestara HUMS-a koji se održao 14. rujna u Osijeku. Tema simpozija bila je Izazov za patronažnu skrb u budućnosti: “Zdrava zajednica”. Tri tematska bloka pružila su mnoga zanimljiva izlaganja, potaknula su sve sudionike na promišljanje i raspravu te zasigurno dovela do mogućnosti planiranja suradnji.

U Zagrebu je 21. i 22.09.2018. u hotelu Antunović u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za palijativnu medicinu održana konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Kako omogućiti palijativnu skrb i medicinu u ustanovama socijalne skrbi“.
Tema simpozija bila je palijativna skrb bolesnika s kroničnim bolestima, te bolesnika s malignim oboljenjima smještenim u stacionarima. Naglašena je uloga liječnika, socijalnih radnika, fizikalnih i radnih terapeuta u tim ustanovama, koji svi zajedno predstavljaju multidisciplinarni palijativni tim. Istaknuta je i potreba razvijanja i uvođenja volonterske djelatnosti u socijalna ustanove. Iznijeti su i prijedlozi reorganizacije zdravstvene zaštite u stacionarima doma zdravlja, kako bi se povećala kvaliteta života neizlječivim bolesnicima i omogućio dostojan život da kraja života.

U Rijeci smo 5. listopada sudjelovali na forumu Palijativa kao profesija – 10 godina iskustva. Forum se održao povodom 10 godina organiziranog djelovanja mobilnih palijativnih timova Doma zdravlja Primorsko – goranske županije. Na forumu je predavanja održao dio vodećih hrvatskih stručnjaka s područja palijativne skrbi.