MCS Grupa na popisu operatora ključnih usluga u zdravstvenom sektoru

11.07.2022

Novosti

Sukladno Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o popisu operatora ključnih usluga u zdravstvenom sektoru među kojima je MCS Grupa. 

Što je kibernetička sigurnost

Kibernetičkom sigurnosti smatra se skup alata, pravilnika, sigurnosnih mjera, pristupa, smjernica, aktivnosti, akcija, obučavanja, najboljih praksi i tehnologije koja može zaštititi kibernetičko okruženje, organizaciju i imovinu korisnika. Kao odgovor na sve veće zahtjeve iz područja kibernetičke sigurnosti, na razini EU usvojena je NIS direktiva koja definira zahtjeve i mjere za postizanje visoke razine sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava. Direktiva je ugrađena u hrvatsko zakonodavstvo kroz Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga („Zakon“), na temelju kojeg je je donesena Uredba o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga („Uredba“). Uredbom se utvrđuju mjere za postizanje visoke razine kibernetičke sigurnosti operatora ključnih usluga, način provedbe utvrđenih mjera, kriteriji za određivanje incidenata koji imaju znatan učinak na pružanje ključnih usluga, sadržaj obavijesti i druga bitna pitanja za obavještavanje o incidentima.

Same operatore ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga identificiraju nadležna sektorska tijela definirana prethodno navedenim zakonodavnim okvirom.

MCS Grupa prvi je i vodeći pružatelj programskih rješenja za zdravstvo u Hrvatskoj koja se temelje na cloud tehnologiji visoke sigurnosti, stoga je prirodno što smo se pronašli na popisu operatora ključnih usluga u zdravstvenom sektoru. Sigurnost podataka naših korisnika jedno je od najistaknutijih benefita MCS rješenja i razloga zašto sve veći broj korisnika zdravstvenog sektora okreće našim rješenjima u oblaku.

Zašto su programska rješenja u oblaku sigurnija

U slučaju korištenja hardverskih IT rješenja i resursa, postoji znatan rizik od “sloma” i gubitka podataka bez mogućnosti njihova vraćanja. Budući da se zdravstvena industrija uvijek bavi podacima kao što su dijagnostika, laboratorijski testovi, povijest bolesti, podaci o naplati i slično, njihov gubitak može uzrokovati nepopravljivu štetu – i zdravstvenoj ustanovi i pacijentima.

U slučaju MCS rješenja, odnosno usluga u oblaku, pružatelj osigurava sigurnosne kopije jer se poslužitelji nalaze uglavnom na različitim geografskim lokacijama. Sigurnost je jedna od točaka koju ističu pružatelji usluga u oblaku i jedna od glavnih prednosti računarstva u oblaku u zdravstvu. Sprema podatke čak i u slučaju prirodnih katastrofa ili sličnih događaja.

Osim toga, medicinski uređaji povezani s IoT tehnologijom mogu biti ranjivi na hakerske napade. Cloud nudi bolju sigurnost od lokalnih sustava. Poslužitelji u oblaku puni su različitih sigurnosnih metrika kao što su IDS/IPS, vatrozidi, end-to-end enkripcija i slično. Implementacija navedenog očuvat će zdravstvene podatke sigurnima.

Medisus.Net sigurnost podataka diže na nebeske razine

Želite li i vi zajamčenu sigurnost vaših podataka? Programsko rješenje koje će olakšati posao vama te ostalom zdravstvenom i administrativnom osoblju? Kontaktirajte nas, pronaći ćemo cloud programsko rješenje koje najbolje odgovara vašim potrebama.